Mikołajkowy konkurs!!! Pyszna rybka na Święta :)

LIFESTYLE

Mikołajkowy konkurs!!! Pyszna rybka na Święta :)

Dzisiaj, 6 grudnia, obchodzimy dzień Świętego Mikołaja. Tradycja nakazuje więc obdarowywać bliskich upominkami. Z tej oto właśnie okazji wraz z marką Limito przygotowaliśmy dla Was niespodziankę, którą jest świąteczny konkurs!

konkurs świąteczny

Nagrodą są m.in.  produkty z linii bio oraz losoś w soli morskiej. Świeże i wędzone ryby doskonale spiszą się jako potrawy wigilijne, a paczka dotrze do Was na kilka dni przed Świętami! Tak, by każdy członek rodziny mógł cieszyć się smakiem od Limito przy wigilijnej kolacji. Wygrywają trzy pierwsze miejsca, zatem do rozdania mamy trzy zestawy.

 

Zasady są bardzo proste. Wystarczy, że:

  1. Podasz swój ulubiony przepis na danie świąteczne z łososiem w roli głównej.
  2. Polubisz homeandbaby oraz Limito na Facebook’u.
  3. Udostępnisz ten post na swoim profilu na FB.

 

Na Fb możecie również dodać zdjęcia potraw jeśli macie ochotę 🙂 Konkurs trwa do 12 grudnia.

Ogłoszenie wyników nastąpi do 14 grudnia. Wysyłka nagród przed 22 grudnia 🙂

WYNIKI KONKURSU

Wszystkim bardzo dziękuję za tak cudowne przepisy! Dziewczyny, jesteście świetne! Zestaw łososia od Limito otrzymują:

  1. MARCELINA
  2. ADRIANA W.
  3. MARIOLA GRZEDA

SERDECZNE GRATULACJE!

Bardzo Was proszę o maila na adres iza@homeandbaby.pl z adresem do wysyłki oraz nr telefonu dla kuriera.

 

blog parentingowy

Zachęcam Was wszystkich bardzo gorąco bo naprawdę jest o co walczyć. Moje danie z łososiem od Limito pokazywałam Wam już jakiś czas temu TUTAJ . Ryba jest przepyszna, a do tego bardzo zdrowa. Z pewnością zagości u Was na dłużej 🙂

blog parentingowy

 

 

 

13 komentarzy

  1. Mariola Łukasz

    12 grudnia 2017 at 23:26

    Święta to czas na sałatki! Kiedy już te z majonezem Ci się znudziły, może warto wypróbować lekką, zdrową, świeżą, pyszną… sałatkę z łososiem i owocami 🙂
    Jak to w sałatce, ilość poszczególnych składników można modyfikować indywidualnie, według własnych predyspozycji 🙂
    Potrzebujemy dla małej rodzinki – ok.250-300 g łososia wędzonego Limito, mix sałat lub rukolę, owoce takie jak pomarańcza, winogrona oraz granat, mile widziane wszelkie ziarna i pestki np.dyni:) Sos- łyżka miodu, łyżka musztardy i mieszamy to z oliwą z oliwek oraz odrobiną soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. W półmiskach układamy najpierw sałatę a później łososia, owoce i całość polewamy sosem.
    Polecam wypróbować -połączenie smaków jest wyśmienite!

  2. MirkaWu

    12 grudnia 2017 at 23:19

    A KUKU!
    Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i łososiem

    Składniki:

    1 średniej wielkości kalafior
    1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
    200 g wędzonego łososia
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)

    tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.

    Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego łososia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.

    Mieszankę wykładamy na tartaletki.
    Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. 🙂

  3. Marysia

    12 grudnia 2017 at 07:18

    Łosoś w serowej pierzynce:
    Składniki:
    10 dzwonków łososia (u mnie dzwonki + filety), 1opak. sera pleśniowego, 2opak. sera fety, 180 g oliwek bez pestek, 2 pęczki świeżego koperku, 2 cytryny, 5-7cm trawy cytrynowej, sól i pieprz, przyprawa do potraw z fetą, oliwa z oliwek

    Łososia płuczemy, osuszamy i odkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie dość obficie obsypujemy pieprzem, przyprawą do dań z fety i solimy, ale ostrożnie, ponieważ ser feta jest dość słony i zabieramy się za marynatę. Wyciskamy sok z 2 cytryn do miseczki. Dolewamy 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa czosnkowa). Koperek myjemy, drobno siekamy i dorzucamy do miseczki z oliwą i sokiem z cytryny. Drobno kroimy także trawę cytrynową i dokładamy do reszty marynaty. Całość dokładnie mieszamy, polewamy kawałki łososia, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 48 godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu to oczywiście na krócej 😉 Pół godziny przed zaserwowaniem łososia przygotowujemy serową pierzynkę :)Wyjmujemy rybę i na jej wierzch kruszymy jedno opakowanie sera fety. Nstępnie posypujemy całość serem pleśniowym i pokrojonymi w paski oliwkami, a całość przykrywamy pokruszonym, drugim opakowaniem sera fety. Gotowego łososia pod pierzynką wsadzamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni na 20 – 25 minut, aż ser się rozstopi, a łosoś się upiecze ;)Podajemy na ciepło 🙂

  4. Anula Wawrzyniak

    11 grudnia 2017 at 23:19

    ROGATE ŁOSIE
    czyli rogaliki z nadzieniem z łososia wędzonego, białego sera i ogórka

    W moim domu na Święta – prócz tradycyjnych dań – robimy też sporo przekąsek, które smakują i na ciepło, i na zimno – tak, żeby w każdej chwili móc bez wysiłku znaleźć coś dobrego na ząb. Stąd pomysł na rogate łosie, czyli rogaliki z nadzieniem bazującym na łososiu. 🙂 Polecam, bo to doskonała opcja na bożonarodzeniową przekąskę! <3

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 kostka tłuszczu
    1 kostka drożdzy
    1 szklanka śmietany kwaśnej
    szczypta soli
    1 jajko do posmarowania

    Składniki na nadzienie:

    1 surowy ogórek
    200 g wędzonego łososia Limito
    1-2 łyżki majonezu tatarskiego
    1 kostka białego chudego sera
    przyprawy: pieprz, sól, czosnek, koperek (świeży lub suszony), tymianek

    Przygotowanie:

    Rozdrabniamy łososia, kroimy ogórek w drobną kostkę, łączymy z serem, majonezem i przyprawami.

    Mąkę mieszamy ze solą, siekamy z tłuszczem; do tego wkruszamy drożdże, zalewamy całość śmietaną i wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łychą gładkie ciasto. Uwaga – może "garować" (wtedy dobrze jest je odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej pod przykryciem z czystej ściereczki), ale nie musi – to opcja dla niecierpliwych. 😉

    Ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy, wycinamy trójkąty, na to nakładamy nadzienie i formujemy rogaliki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem, żeby miały ładny połysk.

    Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza około 15 minut.
    Polecam – na ciepło i na zimno są równie doskonałe. 🙂

    Pozdrawiam! A na FB wrzucam zdjęcie. 🙂

    Anula

  5. Mariola Grzeda

    10 grudnia 2017 at 19:31

    Składniki
    250g ryż do sushi
    250 ml wody
    2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon
    200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0
    Arkusze nori
    Czarny sezam
    Świeży ogórek
    Rukola
    Papryka czerwona
    Marchewka
    Serek kremowy
    Proszek wasabi
    Sos sojowy
    imbir marynowany

    wykonanie

    Zawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty. Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ? Ryż nie może zbyt szybko stygną.

    Maki z łososiem, papryką, rukolą i serkiem kremowym
    Na matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie (paski łososia, rukola, paprykę, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
    Uramaki z łososiem, marchewką i rukola
    To rodzaj sushi w środku znajduje się nori na zewnątrz ryż.
    Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż posypałam czarnym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam marchewkę, łososia i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.
    Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.
    Uromaki z łososiem, marchewką,ogórkiem, rukolą.
    Na matę kładziemy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam marchewkę, łososia i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzch rolki uromaków nałożyłam cienkie plastry lososia.
    Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.

  6. Adriana W

    8 grudnia 2017 at 13:55

    Od łezki do łezki a najlepszy w smaku jest od Limito -Łosoś Norweski .Warto tę firmą poznawać krok po kroku bo została ona założona w 2004 roku .Limito jest to na polskim rynku cudownego bo to jedyny wiodący dostawca łososia norweskiego .Na zimno czy na gorąco bo święta z Limito zawsze w swym niezwykłym smaku brzmią imponująco .Ta firma w Grudziądzu przy ulicy Droga Graniczna 21 króluje tam niejeden świeży łosoś się znajduje .Limito same pyszności w sobie chowa a u mnie w okresie świąt chętnie zjadana jest zupa łososiowa .Ogromnie mnie swym smakiem rozczula znajdująca się w zupie polska cebula .Łosoś norweski od Limito do bajecznego świata smaku mnie zabiera a do zupy warto dodać również kawałek selera .Każdy produkt łososiowy od Limito to dla mnie frajda w smaku nie byle jaka a zupę wzbogacam również ośmioma sztukami polskiego ziemniaka .W moim domu przy wigilijnym stole nuci się kolędy oraz ludowe przyśpiewki ale w zupinie nie może zabraknąć również polskiej marchewki oraz litra wywaru warzywnego dla Naszego organizmu bardzo pożywnego.W moim domu ma się dobrą manierę i dodajemy również 80 gramowy topiony serek .Nie ma to jak Wigilia u mamy a w zupie musi być również dwie łyżeczki śmietany oraz około 330 gram łososia norweskiego oczywiście od Limito zdobytego .Szanuję członków swej rodziny a do rybki warto dodać jedną łyżeczkę soku z cytryny .Przyda się również trzy łyżki koperku posiekanego u ukochanej babci zrywanego .My w rodzince zawsze zupą łososiową swe kubki smakowe zadowolimy a cebulę w kostkę kroimy .Ku mojej radości seler obieram ale pozostawiam go w całości .Gotowanie nie zawsze bywa proste a ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę .W garnku wiejskiego masło rozpuszczamy i cebulę do niego wrzucamy .W kuchni nie można iść na skróty a cebulę i pora dusimy przez trzy minuty .Limito do świata świeżych ryb mnie zabiera a do garnka dodaje również marchewkę ,ziemianki i odrobinę selera .Następnie dusimy przez około trzy minuty i zalewamy wywarem a święta z Limito kojarzą mi się z niezwykłym powabem i smakowym czarem .Gotujemy przez około 16 minutek i garnek przykrywamy bo ostremu grudniowi nigdy się nie damy .Po tym czasie całego łososia wrzucamy i gotujemy przez około 7 minutek a mój tatuś zawsze przy wigilijnym stole siedzi z czerwonym butem .By mieć święta jak z bajki łososia kruszymy na kawałki .Na bok odkładamy i koperek z gracją wrzucamy .Wrzućmy również ser topiony a dzięki Limito okres świąt smaku nie będzie pozbawiony .Zupę cytryną doprawiamy i ze smakiem zjadamy .

  7. Marcelina

    6 grudnia 2017 at 22:20

    Roladki łososiowe
    Składniki:
    – 1 plaster łososia wędzonego,
    – pół pęczka rzodkiewek,
    – 1/2 ogórka,
    – 1 i 1/2 pomidora,
    – 2 cebulki,
    – 2 korniszony,
    – 1/2 szczypiorku,
    – 3 gałązki pietruszki,
    – szczypta estragonu,
    – 2 łyżki niskotluszczowego twarożku (ok. 30g),
    – 1 jajko na twardo,
    – sól morska,
    – pieprz.
    Przygotowanie:
    Rzodkiewkę, ogórka, pomidora, cebulki, szczypiorek, pietruszkę i estragon umyć i posiekać. Wymieszać z twarożkiem. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować masą serową plastry łososia i zwinąć je w ruloniki. Podawać udekorowane pomidorem, jajkiem na twardo i korniszonami. Smacznego!

  8. Marcelina

    6 grudnia 2017 at 22:12

    Łosoś porowo-selerowy
    Składniki:
    – 2 steki z łososia surowego (ok. 1,5-2 cm grubości i 8-10 cm długości),
    – łyżeczka musztardy,
    – pieprz cytrynowy,
    – czubrica zielona,
    – 1/2 pora,
    – 1/2 selera,
    – 2 łyżki fasolki szparagowej,
    – 1/3 cukinii,
    – 2 łyżki płatków migdałowych.
    Przygotowanie:
    Steki z łososia przyprawić pieprzem cytrynowym, posmarować musztardą i odstawić na godzinę do lodówki. Umytego pora rozciąć po długości, tak żeby powstały dlugie wstęgi o szerokości ok. 3 cm. Następnie sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły. Steki z łososia zawinąć w miękkie wstęgi z pora, tak żeby cała ryba była nimi owinięta. Tak przygotowane steki ułożyć na folii aluminiowej i zapiekać przykryte ściśle folią mniej więcej 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostałe warzywa gotować 10 minut. Po ugotowaniu lekko osolić i przyprawić czubrycą. Płatki migdałowe delikatnie uprażyć na suchej patelni i posypać nimi warzywa. Podawać na ciepło z rybą. Smacznego!

  9. Marcelina

    6 grudnia 2017 at 22:03

    Grillowany łosoś z liczi i miodem
    Składniki:
    – 1 ogórek zielony,
    – 2 filety z łososia,
    – 1 łyżka oleju sezamowego,
    – 2 łyżki miodu,
    – 8 świeżych liczi,
    – imbir,
    – garść kolendry,
    – 2 łyżki soku z limonki,
    – 3 łyżki sosu sojowego,
    – sól morska,
    – pieprz.
    Ogórka kroimy w cienkie plastry. Liczi obieramy, usuwamy z nich pestki. Kolendrę drobno siekamy. Rybę smarujemy miodem i olejem. Umieszczamy na blasze. Pieczemy na grillu po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z salatką z ogórka, liczi i kolendry. Rybę polewamy sosem zrobionym z soku z limonki, sosu sojowego, pieprzu i soli.

  10. Marcelina

    6 grudnia 2017 at 21:55

    Zupa z łososiem
    Składniki:
    – 1 filet białej ryby,
    – 1 filet z łososia,
    – 4 ząbki czosnku,
    – 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej,
    – 5 ziarenek pieprzu,
    – 1/2 łyżeczki szafranu,
    – 3/4 liście laurowe,
    – 1 cebula,
    – 2 ziemniaki,
    – 1 pęczek włoszczyzny,
    – garść posiekanego koperku i pietruszki,
    – 1 łyżka masła,
    – sól morska.
    Przygotowanie:
    Do garnka z osoloną wodą dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, cebulę, włoszczyznę i liście laurowe. W moździerzu ucieramy na gładką masę czosnek, szczyptę szafranu, sproszkowaną paprykę, sól morską i pieprz. Rozprowadzamy odrobiną wody z ziemniaków i włoszczyzny. Nalewamy do garnka. Gotujemy 12-15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy oczyszczone filety rybne, łososia, posiekany koperek i masło. Przykrywamy garnek i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podajemy z posiekaną pietruszką. Smacznego!

  11. Marcelina

    6 grudnia 2017 at 21:18

    Łosoś w pomarańczach z imbirem 😉
    Składniki:
    – 1 płat świeżego łososia (bez skóry, 180g),
    – gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego,
    – 1-2 ząbki czosnku,
    – kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),
    – sok wraz z miąższem wyciśnięty z 2 pomarańczy,
    – 2 łyżki oleju rzepakowego,
    – 2 łyżki miodu,
    – szczypta soli morskiej,
    – świeżo zmielony pieprz.
    Przygotowanie:
    Płat łososia kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanhm oleju, delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, imbir i rozmaryn. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z łososiem. Zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy i dodajemy miód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15-18 minut lub do momentu zarumienienia skórki. Smacznego!

    1. Marta

      8 grudnia 2017 at 14:51

      Ojej! Moj ukochany przepis, tez mialam go dodac! 3mam za Pania kciuki!!

  12. Beata Kornas

    6 grudnia 2017 at 12:39

    Rolada szpinakowa z łososiem moje najlepsze
    danie z łososiem na święta ☺ wigilia to czas kiedy każda gospodyni domu chce aby każda potrawa wszystkim smakowała to czas kiedy można szaleć w kuchni uwielbiam ryby gdzie one zajmują miejsce honorowe na naszym stole w każdej postaci. Jednym daniem które uwielbiam robić bo jest bardzo smaczne jest
    Rolada szpinakowa z łososiem
    szpinak mrożony 450 g
    łosoś wędzony plastry 300 g
    serek śmietankowy 300 g
    jajka 4 szt.
    mąka pszenna 2 łyżki
    chrzan 1-2 łyżeczki
    czosnek 1 ząbek
    sól morska
    pieprz czarny mielony
    Wykonanie:
    Szpinak rozmrażam odciskam wodę
    Żółtka oddzielam od białek do żółtek dodaje mąkę i ucieram na gładką masę, tak by nie było grudek dodaje szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypte sóli i pieprz.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę dodaje do masy żółtkowo-szpinakowej za pomocą łyżki łączę wszystko razem. Blachę do pieczenia wykładam papierem wylewam masę szpinakową i wyrównuje na płasko. Piekę 8-10 minut w temperaturze 200°C. Serek śmietankowy łącze z chrzanem (nie trzeba chrzanu) ciasto szpinakowe pokrywam całe serkiem i następnie nakladam łososia w plastrach całość zwijam w roladę w folię spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu kroję roladę pod skosem. Życzę smacznego ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *