DOMOWE SUSHI- IDEALNA PROPOZYCJA NA SYLWESTRA I KARNAWAŁ

Kuchenne Inspiracje, LIFESTYLE

DOMOWE SUSHI- IDEALNA PROPOZYCJA NA SYLWESTRA I KARNAWAŁ

Domówka, prywatka, imprezka, balet, biba- jak zwał tak zwał. Wszyscy wiemy o co chodzi i z czym to się je! I właśnie- skoro o jedzeniu mowa to w grę wchodzi moja rola (bo za trunki zawsze odpowiada mój mąż ;)). Propozycja na dzisiaj to DOMOWE SUSHI. Ja sama przepadam, wybieram jako danie obiadowe i mogę jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wiem też, że nie wszyscy są do sushi przekonani, nie każdemu pasuje azjatycka, specyficzna kuchnia. Uważam jednak, że to kwestia przyzwyczajenia i z każdym kolejnym razem rolki smakują coraz bardziej 🙂 Zaznaczam też, że to przekąska niezwykle zdrowa i pożywna, a przy tym całkiem efektowna.

domowe sushi

Wykonywałam już to danie kilkukrotnie jednak dopiero wczoraj dokładnie doczytałam, wyedukowałam się i o! Wyszło! Domowe, może i nie do końca eksperckie i w 100% profesjonalne ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂 Najwięcej czasu poświęcić należy bazie całego dania, jaką stanowi ryż, a reszta to pikuś!

popularny blog parentingowy

Zacznijmy od początku: Co potrzebne:

  • ryż do sushi (ze zwykłym bym nie ryzykowała bo może być zbyt sypki i danie nie wyjdzie),
  • ocet do ryżu,
  • cukier,
  • glony Nori,
  • sos sojowy,
  • pasta Wasabi,
  • ryba (ja nie ryzykuję i nie stosuję ryby surowej, choć właśnie taka dodawana jest do prawdziwego sushi). Kupuję łososia wędzonego na zimno i na gorąco. Może być z koperkiem lub pieprzem. Wiem, że dobrze smakuje też polędwica z tuńczyka, którą można usmażyć na patelni ( a ciepła ryba w świeżym sushi smakuje idealnie pysznie!),
  • krewetki,
  • ogórek zielony,
  • awokado,
  • marchewka,
  • sałata rzymska,
  • kiełki,
  • serek Philadelphia (lub inny śmietankowy, choć nie każdy ma odpowiednią konsystencję i smak),
  • nasiona sezamu (opcjonalnie).

składniki do sushi

Pierwsze co robimy to płuczemy ryż. I to nie raz, czy dwa, a wielokrotnie, aż woda będzie całkowicie klarowna. Na początku płukałam na sitku, później się poddałam i wsypałam wszystko do garnka. Zalewałam zimną wodą, mieszałam i tak chyba z dziesięć razy. Faktycznie- po tym czasie woda była przejrzysta. Całość zalałam jeszcze raz świeżą wodą i odstawiłam na 30 minut. Później ryż odcedziłam, nalałam kolejny raz świeżej wody na wysokość ok 1,5 cm nad poziomem ryżu. Tak gotowałam pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 15 minut. W tym czasie przygotowałam też zalewę- 7 łyżek octu do ryżu, 2 łyski cukru (dałam trzcinowy) i szczypta soli. Całość podgrzałam w garnuszku i zalałam gorący ryż po ugotowaniu. Odstawiłam pod przykryciem na kolejne 15 minut. Później odczekałam, aż ryż ostygnie. Warto więc za tę procedurę zabrać się już rano, bo kiedy mamy gotowy ryż to reszta idzie całkiem szybko.

przepis na sushi

Ponoć garnka podczas gotowania ryżu nie można otwierać. Nie powinno też dolewać się wody, bo zrobi się z niego kaszka. Takie informacje „doczytałam” więc przekazuję dalej 🙂

Ile ryżu? Ja wykorzystałam 2 szklanki i wyszła z niego całkiem spora porcja. Ryżu wystarczyło na 8 solidnych rolek. Mój mąż śmiał się wręcz, że to sushi giganty- zatem spokojnie ryżu można dawać mniej, a wówczas przygotujemy jeszcze więcej kawałków.

domowe sushi

 

Dobrze jest mieć matę bambusową aby łatwo zwijać rolki. Generalnie asortyment jest dość tani więc nie ma problemu by się w niego zaopatrzyć, a przy tym posłuży bardzo długo. Na matę kładziemy płat glonów, a następnie rozsmarowujemy ryż. Ważne są boczne brzegi, jednak należy zostawić górną część wolną, by całość łatwo się skleiła po zawinięciu. Następnie warstwę ryżu smarujemy serkiem. Na środek nakładamy (według uznania)- rybkę lub krewetkę, marchewkę, ogórka, awokado i resztę dodatków. Dowolnie miksujemy- w końcu każda rolka może być inna 🙂 Na końcu zwijamy i gotowe! Tym razem zrobiłam też wersję z sezamem- wówczas po rozsmarowaniu ryżu należy obrócić cały płat i dodatki nakładać na zielonej stronie. Na koniec obtoczyć sezamem.

domowe sushi

pomysł na danie na imprezę

 

 

2 komentarze

  1. Agnieszka

    4 stycznia 2019 at 13:36

    Pysznie wygląda to sushi! Zawsze myślałam, że zrobienie sushi w domu jest bardzo trudne.

    1. Izabela

      4 stycznia 2019 at 21:22

      Naprawdę było bardzo dobre! Ważne jest prawidłowe ugotowanie ryżu, bo to baza, która daje cały smak! A samo sushi to zdecydowanie bardzo proste danie! Polecam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *