Matka Polka pełną parą
Wczoraj upiekłam….chleb. Domowy, naturalny chleb z pestkami dyni i słonecznika. Jedyne po co musiałam specjalnie wybrać się do sklepu to świeże drożdże. Nie mam specjalnego sprzętu do pieczenia chleba. Użyłam więc zwykłej formy i piekarnika. Wyszedł…. o niebo lepiej niż się spodziewałam! A jak jeszcze był ciepły to smakował niesamowicie! Ciasto wystarczyło wyrobić przy pomocy robota kuchennego, poczekać, aż wyrośnie, uformować bochenek i już!
Przepis:
Składniki:
200 g mąki żytniej
500 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
250 ml letniego mleka
250 ml letniej maślanki
2 łyżki nasion sezamu
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka soli
1 łyżka przyprawy do chleba (ja nie dałam bo nie miałam, bez niej też jest dobry)
W misce mieszamy dwa rodzaje mąki. Następnie należy dodać pokruszone drożdże, miód, mleko i maślankę. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić mikserem, uformować bochenek. Zostawić na 15 minut. Ponakłuwać ciasto drewnianym patyczkiem i wstawić do piekarnika 230 stopni (15 minut), 180 stopni (30 minut).
Leave a Reply