Dziecko, Kuchenne Inspiracje, LIFESTYLE, Zdrowie i pielęgnacja
Pożywny obiadek dla niemowlaka
Dzisiaj zdradzę Wam jeden z moich przepisów na obiadek dla Janka- Pulpeciki z kurczaka z natką pietruszki, zatopione w warzywnym sosie. Brzmi smacznie, prawda? 🙂 Prosty przepis, zdrowy obiad, a maluszek się zajada i najada. A to przecież najważniejsze 🙂 Danie to można podać już koło 9 miesiąca, kiedy dziecko potrafi przełykać większe cząstki pokarmu.
Składniki
- warzywa (na jedną porcję przypada ok 50 g), tj. 1/2 marchewki , 1 mała pietruszka, łyżeczka pokrojonego w kostkę selera, kawałek pora, jeden ziemniak
- 4 łyżki surowego, mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 1 surowe żółtko
- ok 300 ml wody
- odrobina oliwy z oliwek
Przepis
Mielimy pierś z kurczaka i dodajemy żółtko (uprzednio sparzamy jajko) oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy pulpeciki (3-4 sztuki lub więcej- zależy od wielkości). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do wrzenia. Następnie wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut. Dodajemy oliwę z oliwek. Jeżeli jest taka potrzeba, warzywa możemy dodatkowo zmiksować blenderem. Ja podaję dziecku kawałeczek pulpecika wraz z papką warzywną. Zajada, aż się uszka trzęsą 🙂
Na talerzyku maluszka danie prezentuje się tak:
Marta
4 września 2016 at 22:43Super! Wiecej przepisow prosze! 😉