Dziecko, Kuchenne Inspiracje, LIFESTYLE, Zdrowie i pielęgnacja
Zupka dyniowa inaczej i inne przepisy
Jako, że mamy sezon na dynię przedstawiam Wam dzisiaj nasz przepis na zupkę dyniową (po 8 miesiącu). Na Waszą prośbę poniżej kilka innych fajnych pomysłów na zupki dla niemowlaka już od 6 miesiąca 🙂
ZUPKA DYNIOWA INACZEJ
- kawałek dynii (wg. uznania, ja dałam taki wielkości dłoni ale zawsze gotuję tak, aby starczyło na więcej porcji, które później mrożę i wykorzystuję w dniach, kiedy brakuje mi czasu na gotowanie:))
- pietruszka (jeżeli jest mała to cała) oraz natka pietruszki
- batat (ziemniak słodki- kawałek odpowiadający wielkości jajka)
- ziemniak
- kawałek cukinii
- mięsko cielęce (w zależności od ilości porcji, którą chcemy przygotować- na trzy porcje przypada około 40/50 g gotowanego mięsa)
- około 2 szklanki wody
- łyżeczka masła
Prosty sposób przygotowania, choć zupkę można przyrządzić na dwa sposoby. Mięsko gotujemy wraz z warzywami w garnuszku, albo składniki dzielimy i część gotujemy na parzę.
Mięsko kroimy na kawałki lub mielimy i gotujemy w wodzie razem z pokrojoną pietruszką i ziemniakiem. Po około 10 minutach dodajemy resztę warzyw. Ja dynię oraz batat ugotowałam na parzę i dodałam zaraz przed rozdrabnianiem (pozwala to zachować cenne witaminy i składniki odżywcze). Na koniec dodajemy masło i natkę pietruszki.
Przygotowałam też przepisy dla nieco młodszych dzieci (od 6 miesiąca). Po 4 miesiącu owszem, można rozszerzać dietę, jednak podaje się jedno lub dwuskładnikowe papki. Trudno więc nazwać taką zupkę przepisem 😉
Co najważniejsze! Maluszkom nie podajemy wywaru z mięsa. Należy je gotować osobno, w innym garnuszku, odcedzić i połączyć z wywarem warzywnym.
ZUPKA BURACZKOWA:
- mała marchewka (a najlepiej środkowa cześć)
- kawałeczek pietruszki
- połowa buraczka
- połowa ziemniaczka
- kawałek piersi z kurczaka (na jedną porcję powinno przypadać 10 g gotowanego mięsa)
- około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)
Mięsko gotujemy w wodzie. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Również gotujemy około 20 minut (do miękkości) i łączymy z mięskiem. Całość miksujemy na gładką masę.
ZUPKA JARZYNOWA Z INDYKIEM
- mała marchewka (środkowa część)
- ziemniak
- garść groszku
- kawałek pora
- mięso z indyka (mały kawałek, na jedną porcję powinno przypadać 10 g gotowanego mięsa)
- kilka kropel oliwy z oliwek
- około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)
Mięsko ugotować. W osobnym naczyniu ugotować warzywa i połączyć w mięsem. Całość zmiksować, dodać oliwę z oliwek. Można zagęścić kleikiem ryżowym jeśli jest taka potrzeba.
ZUPKA Z KALAREPY
- środkowa część marchewki
- jedna kalarepa
- połowa ziemniaka
- mięsko z indyka (na jedną porcję przypada 10 g gotowanego mięsa)
- łyżeczka masła
- około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)
Mięsko ugotować. W osobnym naczyniu ugotować warzywa i połączyć w mięsem. Całość zmiksować, dodać masło. W miarę potrzeby zagęścić kleikiem ryżowym.
aneta
7 września 2016 at 21:40Gdzie kupuję Pani mięsko ? 😉
Izabela
7 września 2016 at 22:02Staram się od miejscowego rzeźnika. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Wówczas staram się żeby pochodziło z rolnictwa ekologicznego.