Zupka dyniowa inaczej i inne przepisy

Dziecko, Kuchenne Inspiracje, LIFESTYLE, Zdrowie i pielęgnacja

Zupka dyniowa inaczej i inne przepisy

Jako, że mamy sezon na dynię przedstawiam Wam dzisiaj nasz przepis na zupkę dyniową (po 8 miesiącu). Na Waszą prośbę poniżej kilka innych fajnych pomysłów na zupki dla niemowlaka już od 6 miesiąca 🙂

 

ZUPKA DYNIOWA INACZEJ

  • kawałek dynii (wg. uznania, ja dałam taki wielkości dłoni ale zawsze gotuję tak, aby starczyło na więcej porcji, które później mrożę i wykorzystuję w dniach, kiedy brakuje mi czasu na gotowanie:))
  • pietruszka (jeżeli jest mała to cała) oraz natka pietruszki
  • batat (ziemniak słodki- kawałek odpowiadający wielkości jajka)
  • ziemniak
  • kawałek cukinii
  • mięsko cielęce (w zależności od ilości porcji, którą chcemy przygotować- na trzy porcje przypada około 40/50 g gotowanego mięsa)
  • około 2 szklanki wody
  • łyżeczka masła

co ugotować dla niemowlaka

Prosty sposób przygotowania, choć zupkę można przyrządzić na dwa sposoby. Mięsko gotujemy wraz z warzywami w garnuszku, albo składniki dzielimy i część gotujemy na parzę.

Mięsko kroimy na kawałki lub mielimy i gotujemy w wodzie razem z pokrojoną pietruszką i ziemniakiem. Po około 10 minutach dodajemy resztę warzyw. Ja dynię oraz batat ugotowałam na parzę i dodałam zaraz przed rozdrabnianiem (pozwala to zachować cenne witaminy i składniki odżywcze). Na koniec dodajemy masło i natkę pietruszki.

zupka dyniowa

 

Przygotowałam też przepisy dla nieco młodszych dzieci (od 6 miesiąca). Po 4 miesiącu owszem, można rozszerzać dietę, jednak podaje się jedno lub dwuskładnikowe papki. Trudno więc nazwać taką zupkę przepisem 😉

Co najważniejsze! Maluszkom nie podajemy wywaru z mięsa. Należy je gotować osobno, w innym garnuszku, odcedzić i połączyć z wywarem warzywnym.

ZUPKA BURACZKOWA:

  • mała marchewka (a najlepiej środkowa cześć)
  • kawałeczek pietruszki
  • połowa buraczka
  • połowa ziemniaczka
  • kawałek piersi z kurczaka (na jedną porcję powinno przypadać 10 g gotowanego mięsa)
  • około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)

Mięsko gotujemy w wodzie. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Również gotujemy około 20 minut (do miękkości) i łączymy z mięskiem. Całość miksujemy na gładką masę.

 

ZUPKA JARZYNOWA Z INDYKIEM

  • mała marchewka (środkowa część)
  • ziemniak
  • garść groszku
  • kawałek pora
  • mięso z indyka (mały kawałek, na jedną porcję powinno przypadać 10 g gotowanego mięsa)
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)

Mięsko ugotować. W osobnym naczyniu ugotować warzywa i połączyć w mięsem. Całość zmiksować, dodać oliwę z oliwek. Można zagęścić kleikiem ryżowym jeśli jest taka potrzeba.

 

ZUPKA Z KALAREPY

  • środkowa część marchewki
  • jedna kalarepa
  • połowa ziemniaka
  • mięsko z indyka (na jedną porcję przypada 10 g gotowanego mięsa)
  • łyżeczka masła
  • około 200 ml wody (tą ilością zalewamy warzywa)

Mięsko ugotować. W osobnym naczyniu ugotować warzywa i połączyć w mięsem. Całość zmiksować, dodać masło. W miarę potrzeby zagęścić kleikiem ryżowym.

blog parentingowy

W oczekiwaniu na obiadek… 😉

 

 

 

2 komentarze

  1. aneta

    7 września 2016 at 21:40

    Gdzie kupuję Pani mięsko ? 😉

    1. Izabela

      7 września 2016 at 22:02

      Staram się od miejscowego rzeźnika. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Wówczas staram się żeby pochodziło z rolnictwa ekologicznego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *